Kansen benutten in de kunststof-branche

Toegevoegd op maandag 16 november 2015

Op 7 november vond in het Polymer Science Park de ‘Kunststofderby van het oosten’ plaats, voorafgaand aan de Overijsselse derby tussen PEC Zwolle en Heracles Almelo. Zestig vertegenwoordigers van gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijven uit de kunststof- en de HTSM-sector (high tech systemen en materialen) namen deel aan de netwerkbijeenkomst.

Bedrijven uit de Regio Zwolle en Regio Almelo spelen een prominente rol in de Nederlandse kunststofindustrie. De kunststofindustrie in Oost-Nederland is relatief drie keer zo groot ten opzichte van het nationaal gemiddelde. Voor kunststoftechnologie is het Polymer Science Park dé industriële broedplaats. De bijeenkomst startte dan ook in het Polymer Science Park: een treffende locatie om organisaties uit de slimme maakindustrie uit te dagen om een-tweetje aan te gaan.

De bijeenkomst werd afgetrapt door Mireille Kinket, directeur van het Polymer Science Park. Zij introduceerde de sprekers, die inzicht gaven in de laatste branche-ontwikkelingen. Bart Wijers, manager bij TenCate, nam de gasten mee in de wereld van het kunstgras. Een succesvol product uit onze regio: niet voor niets spelen PEC Zwolle en Heracles Almelo op het kunstgras van TenCate  / GreenFields. Als grootste kunstgrasleverancier ter wereld innoveert TenCate continu. Zo wordt met behulp van simulatie-apparatuur de grip van velden  getest, om een product te ontwikkelen waarbij blessures zoveel mogelijk worden voorkomen.

Aansluitend vond een tafelgesprek plaats over verschillende toepassingen van kunststof en sensoren. Aan tafel werd naar gezamenlijke kansen gezocht door Simon Visser (Poly-Ned), Patrick Breukers (Schoeller Allibert), Marcel Jongedijk (Wavin) en tafeldame Yasemin Üzüm (Windesheim). Volgens Marcel Jongedijk hebben sensoren in de infrastructuur de toekomst, bijvoorbeeld in buizensystemen als waterleidingen. Een uitdaging is nog wel de betrouwbaarheid van sensoren: een mooie case voor de hightech bedrijven en kunststofproducenten. “Ik zie hierin een mooie rol voor het Polymer Science Park. Dit event is drempelverlagend en zet mensen aan tot nadenken over wat we in de regio samen tot stand kunnen brengen”, aldus Jongedijk.

Eddy van Hijum, gedeputeerde van de Provincie Overijssel, vindt het een goed initiatief om de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Heracles Almelo als uitgangspunt te nemen voor dit event. “Hoe goed ken je elkaar als bedrijven? Wat heb je gemeenschappelijk? Ik verwacht dat er vanavond goede contacten zijn gelegd.” Ook de ervaring van Peter Snijders, burgemeester van Hardenberg, was dat er energie is los gekomen bij de deelnemers. “Mooie gesprekken aan tafel en laten we, om in voetbaltermen te spreken, de kansen benutten en scoren”. Na een heerlijk buffet begaven de deelnemers zich naar het IJsseldelta stadion voor de Overijsselse kunststofderby.

Rondom de wedstrijd, geëindigd in een 1-1 gelijkspel, werd gezellig nagepraat en genetwerkt aan de speciale ‘Regio Zwolle-bar’. Ook de genodigden van de bijeenkomst ‘Lancering Port of Zwolle’, het gezamenlijk havenbedrijf van Zwolle, Kampen en Meppel, waren hier aanwezig. De ondertekening van deze samenwerking vond deze avond plaats in het IJsseldelta stadion.                     

De kunststofbijeenkomst werd georganiseerd door Polymer Science Park, Kennispoort Regio Zwolle, gemeente Hardenberg, gemeente Steenwijkerland en PEC Zwolle / Regio Zwolle United. Zij gebruiken de kracht van voetbal als katalysator om sociaal-economische kansen voor de Regio Zwolle te benutten en hebben hiervoor een samenwerkingsverband. Zo worden evenementen en projecten geïnitieerd rondom kansrijke regionale sectoren als ‘kunststoffen’.