Meer financiering voor innovatie in regio zwolle

Toegevoegd op donderdag 10 december 2015

Bedrijven en instellingen in de Regio Zwolle maken steeds vaker gebruik van subsidies en andere fondsen om hun innovatie te financieren. De aanvragen waarin de innovatie stimulerende organisaties betrokken waren, zijn in een jaar tijd bijna verzevenvoudigd tot meer dan 23 miljoen euro. De innovatie stimulerende organisaties in de regio Zwolle zijn blij met dat bedrag en zien meer kansen.

Het lukt de samenwerkende organisaties die innovatie stimuleren in de regio Zwolle steeds beter bedrijven via hen financiering te laten aanvragen. Diverse fondsen op regionaal, landelijk en Europees niveau worden zo vaker aangesproken ten gunste van bedrijven in de regio. Directeur van Kennispoort Regio Zwolle Marius Woldberg heeft daar een verklaring voor: “De innovatie projecten die bedrijven bij ons voorleggen, worden omvangrijker én zijn van hogere kwaliteit. Wij zien een trend dat inmiddels ook de grotere bedrijven ons beter weten te vinden”.

Uit onderzoek naar de dienstverlening van Kennispoort, Health Innovation Park, Polymer Science Park en het Agri & Food innovatie cluster blijkt dat er 439 innovatie projecten zijn behandeld in 2015. Dat zijn er veel, maar relatief iets minder dan gepland omdat de projecten groter van omvang zijn en dus meer tijd kosten. De kwaliteit van de begeleiding bij deze projecten is overigens opnieuw gestegen. Dit bleek ook uit het onafhankelijk onderzoek dat woensdag werd gepresenteerd voor ondernemers en bestuurders uit de regio Zwolle.  

“Met je businessplan alleen naar de bank, dat is tegenwoordig al lang niet meer de enige stap. Er bestaan steeds meer financieringsbronnen en die weten wij goed te vinden en te verbinden”, dat zegt Wilma Koch, directeur van het Health Innovation Park. “Regelingen en fondsen die er speciaal voor innovaties in de gezondheidszorg zijn, presenteren wij uitgebreid aan onze doelgroep. Onze innovatie-adviseurs helpen met de aanvraag”.

Vouchers, investeringsfondsen en diverse andere financieringsvormen voor innovatie, de vier organisaties geven gezamenlijk voorlichting over de mogelijkheden. Bijvoorbeeld tijdens  Bijeenkomsten zoals de ‘Dag van het Geld’. Met alternatieve financieringsbronnen zoals het Regio Zwolle Incubator fonds en het regionale crowdfundingsplatform Lovetofund, wordt intensief samengewerkt om ondernemers verder te helpen. 

Kennispoort werkt samen aan innovatie met gespecialiseerde organisaties in de (top)sectoren van de regio Zwolle: voor kunststoffen is dat het Polymer Science Park; voor Gezondheid en Zorg het Health Innovation Park en voor de Agrarische sector het Agri & Food Innovatie Cluster. 

Bron: Kennispoort