Zo wordt je bedrijf duurzamer met minder energie

Toegevoegd op dinsdag 14 juni 2022

Zo wordt je bedrijf duurzamer met minder energie

Ondernemersadviseur John Bakker is onze kartrekker van de duurzame thema’s zoals energietransitie en circulair ondernemen. Hij deelt zijn kennis en ervaring met energiebesparing en helpt je ermee vooruit.

Waarom energie besparen?

De energieprijzen zijn explosief gestegen. Het kan zijn dat je nu nog een gunstig (collectief) inkoopcontract hebt, maar vroeg of laat krijg je hogere tarieven voorgeschoteld. Daardoor wordt het sneller rendabel om energiebesparende maatregelen door te voeren, waarmee je gelijk je steentje bijdraagt aan CO2-reductie en het afremmen van klimaatverandering. En dat is weer goed voor de leefbaarheid van jezelf en van toekomstige generaties. Ook je imago spint er garen bij want steeds meer medewerkers en klanten vinden duurzaamheid belangrijk. Genoeg redenen dus om dit te willen en soms is het een kwestie van moeten. Verbruikt je bedrijf meer dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit, dan val je onder de informatie-en energiebesparingsplicht en moet je maatregelen nemen die je binnen 5 jaar terugverdient. Heb je een kantoor van minimaal 100 m2 dan moet je vanaf 1 januari 2023 daarvoor minimaal een energielabel C hebben. Dan dringt dus de tijd!

Waarom niet?

Ondanks dat er goede redenen zijn, aarzelen veel ondernemers nog om stappen te zetten. Sommigen komen nog bij van een zakelijke coronadip en hebben eerst wat anders aan hun hoofd. Buiten dat, merk ik dat de meeste ondernemers best open staan voor verduurzaming, maar het komt er gewoon niet van. Begrijpelijk, het is je corebusiness niet en onbekend maakt onbemind. Het is vaak onduidelijk wat je kunt doen, wat het rendement is en hoe je het aanpakt. Kortom: een hoop gedoe en kosten maken voor een onzeker resultaat. Deze overtuiging wil ik graag doorbreken. Het kan wèl duidelijk, effectief en rendabel met weinig gedoe. Een kwestie van de juiste stappen zetten.

Hoe pak je het aan?

Schakel een energieadviseur in. Deze maakt een analyse van de energiehuishouding van je bedrijf en stelt een maatwerkadvies op met, per maatregel een kostenindicatie en de terugverdientijd. Samen maak je een planning voor uitvoering. Sommige maatregelen kunnen misschien direct genomen worden en andere op een natuurlijk moment, bijvoorbeeld dakisolatie op het moment van dakonderhoud. Een gekwalificeerde energieadviseur utiliteitsgebouwen vind je hier bij stichting KEGO. Zo’n adviseur kan na uitvoering van de maatregelen ook een officieel energielabel afgeven. Valt je kantoor onder label C-verplichting dan is dit ook een verplichte stap.

Eerst nog even oriënteren? Maak gebruik dan van DEB, een handige MKB-tool voor energiebesparing en verduurzaming. DEB (Duurzaam Energie Besparen) is een digitale bespaarassistent van landelijke ondernemers- en brancheorganisaties. Je vindt er voorbeelden van andere ondernemers en financieringsmogelijkheden. Met een paar klikken krijg je op basis van je postcode, type gebouw en branche, direct een overzicht van bespaarmogelijkheden. Per maatregel krijg je tips en een kostenindicatie.

Wil je helemaal ontzorgd worden? Dat kan met Bespaargarant. Dit initiatief van brancheorganisaties helpt je met het hele traject van plannen, begroten, contracteren, opleveren en monitoren. Uitvoering kan door je eigen installateur of aannemer, maar dan met extra garanties. De provincie Overijssel biedt tijdelijk een gratis financieel advies en begeleidingstraject van Bespaargarant aan, ter waarde van €1.750,- exclusief btw. Zo kost verduurzamen jezelf minder energie.

De drie makkelijkste subsidies

Verder zijn er veel subsidieregelingen en onderstaande drie zijn zeker MKB-vriendelijk:

Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). Met deze subsidie kun je een adviseur inhuren voor een energieadvies op maat. Én voor ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies. De subsidie is maximaal € 2.500,- en vergoedt 80% van de kosten.

Geld terug actie Overijssel. Als je maatregelen uit het energieadvies uitvoert ontvang je 25% subsidie van de uitvoeringskosten met een maximum van € 2.500,-. Op energieadvies maximaal € 400,-.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Als je naast energiebesparing ook investeert in een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen of een kleinschalige windturbine. Deze subsidie kan oplopen tot 30% van de kosten.

Waar wacht je nog op?

Nu je dit gelezen hebt, nergens meer op toch? Zet nu je energiebesparingsproject in de pijplijn. Energieadviseurs, installateurs, isolatiebedrijven en aannemers hebben het druk, maar als eerste ben jij aan zet. Wil je eerst nog even met me sparren? Dat kan, mail me john@ondernemershuisvechtdal.nl.