Regio Zwolle bovenaan ‘linker rijtje’ sterk geprofileerde regio’s

Toegevoegd op donderdag 10 december 2015

Op woensdag 9 december is tijdens het Regio Zwolle Congres de vierde editie van de Regio Zwolle Monitor gepresenteerd. Dit is de economische monitor waarin, vanuit de economische realiteit, de regionale economie wordt weergegeven. Uit de monitor van 2015 blijkt dat, mede dankzij de fijnmazige economische structuur met veel MKB- familiebedrijven, de Regio Zwolle bovengemiddeld blijft presteren: “In combinatie met een regionaal DNA dat sterk gekenmerkt wordt door Moderne Devotie, zorgt dit voor een ambitieuze en intrinsieke wil tot samenwerken.”

De Regio Zwolle Monitor 2015 komt met een aantal opvallende feiten:

  1. De Regio Zwolle heeft met 651.562 inwoners een aandeel van 3,9% in het landelijk totaal en heeft met 309.000 arbeidsplaatsen eveneens een landelijk aandeel van 3,9%.
  2. De regio kent een fijnmazige economie: 90% van de bedrijven heeft minder dan 10 werkzame personen.
  3. 76% van alle bedrijven in de Regio Zwolle is een familiebedrijf, ten opzichte van 69% landelijk.
  4. De werkloosheid is gedaald van 8,1% naar 7,0% en is lager dan het landelijke percentage van 7,4%.
  5. Het bedrijfsleven in de 19 gemeenten van Regio Zwolle realiseerden in 2014 een bruto toegevoegde waarde van bijna € 22 miljard en dat is 2,7% meer dan in het voorgaande jaar.
  6. De winst steeg met 11,9% tot een bedrag van bijna € 3 miljard, maar daarentegen daalt de investeringsgroei met 1,2% naar € 4,1 miljard. Landelijk daalden de investeringen met 1,6%.
  7. De toegevoegde waarde van de logistieke sector in Regio Zwolle steeg met 1,7% naar € 1,2 miljard.
  8. 60% van de opbrengsten in de logistieke sector is afkomstig uit Regio Zwolle zelf.

 

Logistiek & Distributie

Het thema van 2015 is Logistiek & Distributie. Harke Plas, bestuurslid van Stichting Metropool Zwolle en nauw betrokken bij de realisatie van de Regio Zwolle Monitor: “Deze ondersteunende sector fungeert als de bloedsomloop van de regio. De totale regionale economie toont krachtige tekenen van herstel, dit geldt echter in mindere mate voor de logistieke sector in de Regio Zwolle.” Het lijkt een probleem dat niet alleen binnen de regio speelt, maar landelijk aanwezig is: “Het beeld overheerst van een sector die minder snel dan andere sectoren herstelt van de recente, lastige economische jaren. Het belang van logistiek en distributie voor de regio is dan ook de reden dat tijdens het congres de officiële oprichting van het Logistiek Expertise Centrum heeft plaatsgevonden”, aldus Harke Plas. Uniek in Nederland is dat het bedrijfsleven het initiatief voor deze oprichting heeft genomen.

Schultz van Haegen

De uitreiking van de Regio Zwolle Monitor was één van de programmaonderdelen van het Regio Zwolle Congres. Meer dan 700 ondernemers, bestuurders en zakelijke professionals waren aanwezig in Theater De Spiegel in Zwolle. In een videoboodschap riep Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, de aanwezigen op om met vernieuwende initiatieven te blijven komen.

Ondernemer van het jaar

Tijdens het congres werd eveneens de Ondernemersprijs van Regio Zwolle uitgereikt. Johan Zuidberg van Zuidberg Frontline Systems mag zich 'Ondernemer van het jaar 2015 Regio Zwolle' noemen. 'Starter van het jaar' werd Johannes Alderse Baas van DutchFiets uit Zwolle.