Agendaitems op 26 maart 2019

Symposium Agro & Food Vechtdal Overijssel

SYMPOSIUM AGRO & FOOD
Kom je ook

Dinsdag 26 maart
09:30 – 15:30 uur
De Barones in Dalfsen

Heeft regionale afzet en samenwerking de toekomst?
De agro&foodsector is belangrijk voor Overijssel. De sector is goed voor 15% van onze werkgelegenheid en 70% van ons grondgebruik. 1 op de 3 vrachtwagens rijdt voor de agro&foodsector en iedereen eet. De hele voedselketen – van boeren tot verwerkers en van supermarkt tot consument - staat voor grote uitdagingen. Alleen samen kunnen we er dus voor zorgen dat we nu en in de toekomst gezond en lekker kunnen eten, klimaatdoelstellingen halen en milieu- en dierenwelzijn vraagstukken oplossen. Er zijn nieuwe oplossingen nodig om deze verduurzaming te realiseren. Het samenwerken in regionale korte voedselketens kan hieraan waardevol bijdragen. Ben jij geïnteresseerd in de kansen voor jouw bedrijf binnen de lokale voedselketen en wil je hiermee aan de slag? Kom dan naar het Agro & Food symposium. We bieden je inspiratie, informatie en concrete tools om aan de slag te gaan met het verkorten van de regionale voedselketen, waarbij jouw bedrijf een belangrijke rol speelt. We gaan niet alleen praten, maar vooral ook doen.

  • In de ochtend gaan we op veldexcursie en staat lokale afzet bij supermarkten centraal. Na de rondleiding gaan we in gesprek over randvoorwaarden en mogelijkheden om jouw product in het schap te krijgen. We staan ook stil bij de toegevoegde waarde van regionale samenwerking en bespreken de ervaringen vanuit diverse regio’s.
  • Vervolgens gaan we in de bus terug naar De Barones in Dalfsen. Hier staat een heerlijke streeklunch voor ons klaar.
  • Na de lunch zoomen we in op het Vechtdal en de ervaringen van diverse ondernemers met de regionale korte voedselketen. Ondernemers zoals Marinus Post van Kaasboerderij Heileuver, Margé Hans van Restaurant de Rheezerbelten en initiatiefnemers van Eten uit de Regio delen hun ervaringen, kansen en ergernissen binnen de korte keten. Aan de hand van stellingen verkennen welke vraagstukken er binnen jouw bedrijf prioriteit krijgen. We verkennen de potentie van de diverse regionale afzetmarkten, zoals de zorgsector, vrijetijdseconomie, horeca en supermarkten.
  • Vervolgens gaan we uit elkaar om een workshop te volgen over deze specifieke thema’s. We gaan aan de slag met vraagstukken uit de praktijk.
  • Na een plenaire terugkoppeling wordt ook het programma ‘Smaakmakers van het Vechtdal’ gepresenteerd. Een programma dat concrete handvaten biedt aan ondernemers die hun product willen upgraden of vernieuwen.
  • Tot slot brengen we een toast uit op de regionale voedselketen!

Kortom: een veelzijdig, inspirerend en actief dagprogramma met veel handvaten om aan de slag te gaan. We faciliteren daarom ook een concrete follow-up voor de aanwezige ondernemers.

Dit symposium is bedoeld voor agrarische ondernemers die bewust nadenken over de toekomst van hun bedrijf en kansen zien om (verder) aan de slag te gaan met de regionale korte voedselketen. Wellicht ben je hier al actief mee bezig en wil je dit naar een hoger niveau tillen, denk aan productontwikkeling en -vernieuwing. Of wil je verkennen of de regionale afzetmarkt interessant is om jouw product te verkopen? Dit symposium mag je niet missen.

Bovendien is het symposium ook georganiseerd voor andere ondernemers binnen de regionale voedselketen. Ben je ondernemer van een recreatiebedrijf, horeca, retail, zorginstelling, commercieel bedrijf of andere organisatie of bedrijf in het Vechtdal? En wil jij meer lokale producten verwerken, wil je juist dat dit proces beter georganiseerd wordt of is het wenselijk dat de agrarische ondernemers een specifiek product voor jou gaan ontwikkelen? We willen tijdens het symposium graag de match maken tussen vraag en aanbod en hiermee aan de slag gaan. Zie jij hier ook kansen in? Meld je dan snel aan voor het symposium, er is een maximum aantal beschikbare plekken.

Aanmelden symposium kan via het inschrijfformulier 

Nu al aan de slag?
Heb je voorafgaand aan het symposium al een concreet vraagstuk waarover je in gesprek wilt met één van onze adviseurs? We helpen je graag verder en zien jouw reactie graag tegemoet. We verbinden en versnellen productontwikkeling en innovatie en komen hierover graag met je in contact. We doen dit kosteloos en zonder eigen belang. Ons belang is het versterken van de economische regio. Stuur ons een e-mail via info@ondernemershuisvechtdal.nl of info@kennispoortregiozwolle.nl.

Partners
Dit symposium wordt mede mogelijk gemaakt i.s.m. Ondernemershuis Vechtdal, Rabobank Vaart & Vechtstreek, gemeente Ommen, gemeente Hardenberg, Agri & Food Cluster van Kennispoort regio Zwolle, MarketingOost en provincie Overijssel.